Lezing Patrick Loobuyck

  • DI 13/11/2018 - 20:00 > 22:00
  • € 4,00
  • Begijnhof-aula Infirmeriestraat
    3290 Diest

Als mensen beweren dat ze in een seculiere samenleving leven, is het niet altijd duidelijk wat ze daarmee bedoelen. Is secularisering een noodzakelijke of een toevallige, een goede of een slechte evolutie? Is het de samenleving zelf of zijn het de burgers die seculariseren? En wat is nog de plaats van godsdiensten en levensbeschouwingen in een seculiere samenleving?

Er is vaak verwarring over de vraag hoeveel godsdienst een seculiere samenleving wel kan verdragen en op welke manier religies zich aan die seculiere context moeten aanpassen. De discussie over de (on)mogelijkheid van een Euro-Islam is daar een voorbeeld van.

Patrick Loobuyck maakt ons wegwijs in deze discussie. Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen ( KU L) en Moraalwetenschappen (UG). Hij is momenteel als hoogleraar verbonden aan U A waar hij Levensbeschouwing doceert en gastprofessor aan UGent waar hij onder meer politieke filosofie doceert. Zijn onderzoek focust op 'samenleven in een democratische, seculiere, multiculturele samenleving'. Hij is de auteur van heel wat boeken, In het publiek debat is hij een gewaardeerde stem inzake ethische en levensbeschouwelijke thema's. Zijn stukken verschenen in verschillende kranten en tijdschriften en hij gaf interviews in tal van kranten, op radio en televisie. In januari 2018 werd hij in De Morgen verkozen tot de op een na meest invloedrijke intellectueel van Vlaanderen.


Meer info: etmaes@telenet.be

Deze lezing wordt georganiseerd door de Diestse Vrijzinnigen, i.s.m. Curieus, SCLV-Diest en HV Hasselt
Met steun van Huis van de Mens- IMD Vlaams Brabant