Anna

SVINHUNDER feat. Echo Collective

 
 
 
 
 

Filmcomponisten Michel Bisceglia en Hans Mullens zijn hun leven lang al soulmates. Vóór Svínhunder gingen ze elk hun eigen muzikale weg, maar hebben daarbij elkaars artistieke avonturen steeds gevolgd en gewaardeerd. Beide componisten hebben jarenlang muziek gecomponeerd en georkestreerd voor nationale en internationale filmprojecten en andere audiovisuele media.
Sinds kort verenigen Hans en Michel hun muzikale krachten via hun gezamenlijk project 'Svínhunder': een experimenteel speelveld voor piano, een al dan niet akoestische baslijn gecombineerd met sound design en electronics. Om de sound van Svínhunder te vervolledigen, wordt deze basis aangevuld met drums en strijkers van het gerenommeerde Brusselse strijkkwartet 'Echo Collective'.
Hun inspiratie? De donkere wereld van 'Het Smelt', het trefzekere debuut van schrijfster Lize Spit.

In Svínhunder dagen filmcomponisten Michelino Bisceglia en Hans Mullens elkaar muzikaal uit. Ze experimenteren via het tweaken en samplen van eigen geluidsopnames en combineren soundscapes met strijkers om een instrumentaal filmisch geluiduniversum te creëren dat bestaat uit inventieve thema's en harmonieën.
De hybride composities van Svínhunder zijn een instrumentale trip vol filmische muziek: organische, niet té afgelikte muziek, waarvan de schurende, donkere kantjes de aanhoorder spontaan in een intrigerende, mysterieuze wereld katapulteert.

Svinhunder componeerde de soundtrack van 'De Bende van Jan de Lichte'.  Het langverwachte historisch drama met Matteo Simoni in de hoofdrol en geregisseerd door Maarten Moerkerke en Robin Pront (‘D’Ardennen’). Dit voorjaar te bekijken via de nieuwe Vlaamse Netflix.

Beeldend kunstenaar Eric Engels over de visuele wereld die Svínhunder belichaamt:
"Svínhunder gaat over schoonheid en brutaliteit. En over hoe die twee op een verwrongen manier met elkaar verbonden zijn. De één kan niet bestaan zonder de ander. Net zoals in de natuur. 
Het visuele uitgangspunt is er mee op toe te kijken dat deze twee krachten op het podium steeds in balans blijven.
Of net uit balans. Het is maar hoe je het bekijkt.
Die grilligheid van de natuur is een belangrijke leidraad in de beelden.

Beeld en geluid vormen steeds een onlosmakelijk geheel. Onze zintuigen voegen beide elementen samen tot een ervaring of herinnering. Geen vogel zonder dat we aan het geluid denken. Geen donder zonder bliksem. 

In Svinhunder is de muziek onlosmakelijk verbonden met beeld. Beeld dat live op het podium wordt gemaakt. De film wordt als het ware aan de soundtrack toegevoegd.

Over Hans Mullens & Michel Bisceglia:

Hans Mullens is al ruim 30 jaar professioneel muzikant, componist, arrangeur, sound designer en music-programmer. Hij is o.a. verbonden aan de internationale geluidsproductiefirma Sonhouse en voerde tientallen opdrachten uit voor de postproductie van films (o.a. ‘Cafard’, 2015 en ‘Il était une fois, une fois’, 2012), tv-series (o.a. de zesdelige Zwitserse tv-serie ‘Quartier des Bancs’, 2017), documentaires, animatieseries en publicitaire spots. Hans speelde onder andere bij Buscemi, Arsenal, Guido Belcanto en toert momenteel met ‘Placenta Plays Placebo’.

Hans als componist: 

  • De bende van Jan de Lichte.. Vlaamse serie en uperproductie. Binnenkort te bekijken op de vlaamse “Netfilix”,najaar op VTM
  • Billie Holiday, UK docu film, binnenkort release
  • Undercover 1 momenteel bezig aan Undercover seizoen 2.
  • Quartier des Banques,Zwitserse reeks.
  • Matroesjkas.
  • Cafard (graphic novel animatie film).
  • Il était une fois une fois (Franse film).
  • The Mittal Empire (UK docu film).
  • verschillende animatie reeksen zoals … Robotboy, Kika en Bob, Gawy

 

Michel (Michelino) Bisceglia is sinds 1989 professioneel actief als muzikant in de kunstensector in binnen- en buitenland. Hij werd veelvuldig ingeschakeld voor compositieopdrachten, orkestraties, arrangementen en directie van orkesten voor allerlei live en corporate events en ondertussen bouwde hij ook een aanzienlijke reputatie op als filmcomponist. Zo ontving hij in 2014 een World Soundtrack Award op het Film Fest Gent voor zijn soundtrack van de film ‘Marina’ van Stijn Coninx. Daarnaast componeerde hij ook soundtracks voor verschillende internationale filmprojecten en wordt hij op regelmatige basis gecontacteerd door producenten en andere filmcomponisten voor het maken van arrangementen, orkestraties en het dirigeren van filmorkesten. Bisceglia is ook actief als jazzmuzikant, voornamelijk via zijn eigen piano trio, dat reeds meer dan 20 jaar in de originele bezetting speelt, zeven studio albums op nam en op talrijke gerenommeerde nationale en internationale jazz festivals concerteerde. Het album ‘Jazz Works’, een samenwerking tussen Buscemi en Michel Bisceglia, verscheen op het vermaarde Blue Note label. Sinds 2007 brengt Michel Bisceglia zijn albums uit op het door Bisceglia Music opgerichte label Prova Records. Michel Bisceglia zet zich ook (onbezoldigd) in voor de verdere ontwikkeling van het kunstenveld. Zo speelde hij als vicevoorzitter een belangrijke rol in de oprichting van de Belgian Screen composers Guild.  In oktober 2017 won hij de Limburgse Cultuurprijs.

 

Svínhunder is:
Grillig
Ruw
Bruut
Mooi
Zacht
Beeld is licht
Kijken naar - toeschouwer of interactie
Kijken naar de kijkers
Maquettes
Film op scène
Energie van de muziek op podium bepaalt het beeld
Tussen licht en duister
Tussen zon en maan
Tussen mens en dier
Tussen kijken en voyeurisme
Tussen beleven en ontvangen
Tussen natuur en digitaal
Tussen werkelijkheid en virtueel
Tussen binaire code en werkelijkheid
Tussen Pi en poëzie
Tussen de boekhouding en de afwas"